Artikel
Omnibus - Hvordan stiller det virksomheder ift ESG arbejdet?

Omnibus - hvad betyder det for arbejdet med CSRD og ESG
Bæredygtighed er et emne, der deler vandene og hvor politisk overbevisning, generationsforskelle, kønsforskelle og mange andre parametre spiller ind på personlige overbevisninger om emnet. Ikke desto mindre har der været opsat krav fra EU, der skal være med til at ensrette rapportering på virksomheders arbejde med den grønne om stilling. Ingen krav til at man SKAL omstille sig, bare at man skal være transparent og ikke spinne initiativer til at give betydelig konkurrencefordele uden at man kan understøtte tiltagene med data. Så i weekenden var der nok delte følelser da Børsen meldte den nye Omnibus ud. ESG specialister har korset sig og virksomhedsejere (nogle) har været lettet.
Forslaget lægger op til, at CSRD i en overgangsperiode er uændret for de virksomheder, der var omfattet af CSRD allerede for regnskabsåret 2024. Derudover foreslås der, at CSRD udskydes for virksomheder, der i dag er omfattet af CSRD for regnskabsåret 2025 med 2 år, dvs. til regnskabsåret, der starter 1. januar 2027, og for virksomheder, der i dag er omfattet af CSRD for regnskabsåret 2026 med to år, dvs. til regnskabsåret, der starter 1. januar 2028.
Der er lagt op til, at CSRD fremadrettet skal være gældende for virksomheder, der både har mere end 1.000 medarbejdere i gennemsnit og en omsætning på mere end 50 mio. EUR (375.000.000 kr.) eller en balancesum på mere end 25 mio. EUR (187.500.000 kr.).
Man foreslår at den gældende bestemmelse vedr. børsnoterede virksomheder fjernes, hvorfor børsnoterede virksomheder kun vil være omfattet, såfremt de lever op til ovenstående kriterier om medarbejderantal og omsætning hhv. balancesum.
Vigtigste take-away
Fuldt CSRD arbejde skydes 2 år for virksomheder der skal rapportere på 2025 data.
Der vil ikke blive ændret ved Dobbelt væsentlighedsanalysen og arbejdet med ESRS – det vil forblive et krav.
Ikke nogen sektorspecifikke rapporteringskrav – frafalder helt
Virksomheder beholder limited assurance ved revision
Nogle datapunkter fjernes (primært finansielle processer)
Den frivillige VSME vil blive mandatory og skal rulles ud til alle virksomheder – også dem der ikke er underlagt rapportering på nuværende tidspunkt
Taxanomien vil kun være obligatorisk for virksomheder, der skal rapportere på CSDDD og den skubbes til 2028.
EU skal nu behandle forslaget, drøfte det og stemme om det.
Det forventes at virksomheder, der skal rapportere på 2025 vil forblive forpligtet, da EU ikke kan færdigbehandle Omnibus i første halvdel af 2025.
Virksomheder, som er I gang med CSRD, er stadig juridisk underlagt at fortsætte arbejdet indtil anden lovgivning forelægger.
Præcisering - Værdikæden
Forslaget lægger op til at tilgangen til kravene i værdikæde due diligence er risiko-baseret. Det omfatter især, at virksomheder skal fokusere på det første led i værdikæden, herunder egne aktiviteter, datterselskaber og direkte forretningsforbindelser. Bliver der i kortlægningen af værdikædens impact fundet potentielle negative indvirkninger længere nede i værdikæden, skal en dybdegående vurdering af de relevante indirekte forretningsforbindelser gennemføres. Derudover foreslås det, at indhentningen af information fra forretningsforbindelser med færre end 500 ansatte begrænses til den frivillige bæredygtighedsstandard, VSME, under CSRD. Desuden vil virksomheder som i dag ikke skal rapportere i højere grad blive underlagt VSME krav.
Hvem rammer det
Forslaget vil give lempelser for danske virksomheder. Her skal det dog understrege, at Kommissionens Omnibus-pakke på nuværende tidspunkt er et forslag, der skal igennem en regulatorisk proces både på EU-plan og nationalt, før den endelige danske regulering kan vedtages og implementeres. Ordlyden af de enkelte ændringer vil højest sandsynligt blive ændret undervejs, og det endelige resultat kan derfor se meget anderledes ud - også landene i mellem. Efter EU-godkendelse skal forslaget gennem den danske lovproces.
Bemærk, at for store virksomheder i regnskabsklasse D og store virksomheder i regnskabsklasse C, som fremover ikke vil være omfattet af CSRD, at de foreslåede ændringer i Omnibus-pakken ikke påvirker reglerne i kønsbalanceloven og selskabslovens §139 c.