Service
CSRD
CSRD-direktivet, eller Corporate Sustainability Reporting Directive, er et EU-initiativ, der har til formål at standardisere og forbedre rapporteringen af bæredygtighedsdata blandt virksomheder. Implementeringen af CSRD-direktivet betyder, at virksomheder skal være mere gennemsigtige omkring deres bæredygtighedsindsats. Dette kan omfatte alt fra miljøpåvirkning til sociale og ledelsesmæssige faktorer.
CSRD er det europæiske bæredygtighedsdirektiv, som har over 2000 linjekrav, hvoraf cirka 1140 er egentlige krav. Arbejdet med linjekravene gennemføres for at virksomheder skal finde ud af hvilke områder, der er relevant for dem.
Store virksomheder som rapporterer i år stiller krav til mindre virksomheder, som ikke direkte er ramt af direktivet. De rammer især leverandører på CO2 målinger, medarbejderforhold hos leverandører og underleverandører. De krav vil kun stige de næste 18 måneder når nye politikker og processer indfinder sig som del af arbejdet med CSRD compliance på tværs af europa.
Hvad skal man forvente:
CSRD er bygget op omkring ESRS standarder på E- Miljø, S- Social og G- Forretningsledelse- og etik, som skal være med til at ensrette virksomheders rapportering på 6 taksonomi mål.
Dobbeltvæsentlighedsanalysen ligger til grund for rapportering på disse områder og er et krav i European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Analysen er det første skridt i arbejdet med CSRD.
Analysen er en matrix, hvor firmaets interessentgrupper, interne og eksterne, vurderer vigtigheden af en række emner, som er identificeret ud fra relevante ESG-rammer. Analysen bruges som udgangspunkt for den videre strategiske tilgang. Analysen er kun ca 10% af det samlede arbejde med CSRD.
For mindre virksomheder der ikke er direkte berørte kan det bruges til at forklare hvorfor man har valgt at have data på ét område og ikke på et andet område. Nogle kunder kan have lavet en risikovurdering, hvor specifikke data indhentes fra leverandører og underleverandører.
Når analysen er færdig går man videre med GAP analysen som er baseret på de oplysningskrav og væsentlige emner som virksomheden har identificeret. Her gennemgår man de data og dokumentation, der mangler for at overholde oplysningskravene.
Herefter udarbejdes et CSRD road map eller projektoversigt hvor man får det fulde overblik over virksomhedens arbejde med at lukke de identificerede GAPs og der sættes deadlines for de enkelte områder på kort, mellem og lang sigt.
Herefter starter arbejdet med en lang række områder på HR, juridisk, og finansiel compliance. Det inkluderer HR politikker og processer, risk and control oversigter, ESG accounting manual, Data mapping and flow, årshjul for rapportering og data, ny teknologi, RACI, resilience analyse og sustainable supply chain framework for at nævne nogle få.
Afhængigt af virksomhedens industri vil der være direktiver, standarder, certificeringer, som kører samtidigt med CSRD arbejdet og lægger beslag på virksomhedens interne ressourcer. CSRD consulting tilbyder derfor konsulentbistand på ovenstående områder og kan hjælpe med at automatisere mange af processerne ved hjælp af specialviden og operationalisering af virksomhedens forpligtelser i forhold til kunder, investorer og lovgivning.
Med en struktureret tilgang sørger jeg for at opkvalificere jeres viden omkring ESG og CSRD ved hjælp af strømlinede processer og arbejdsmetoder i samarbejde med jeres styregruppe.