Service

ESG rapportering

Intellectual Property
Intellectual Property
Intellectual Property

Der er mange grunde til, at virksomheder vælger at starte processen. For nogle virksomheder er det overholdelse af lovgivningen, for andre er det en måde at opbygge forretningsresiliens på, og for andre er det et stærkt signal til deres interessenter om virksomhedens vision og værdier.

Trin for gennemførelse af ESG rapporteringen:
  1. Forberedelse og scoping

    • For det første bør virksomheden identificere grænserne for den samlede vurdering. Det er vigtigt at sætte geografiske grænser eller for nogle virksomheder produktmæssigt. Mit råd er at sætte realistiske mål i denne første fase. Denne fase giver en indikation af omfanget af den overordnede ambition, og i hvilket tempo virksomheden ønsker at indarbejde CSRD-kravene. Min anbefaling er at gå med kvalitet frem for kvantitet, hvilket er en delikat øvelse, da de fleste data, der er tilgængelige i virksomheden, vil være kvantitative frem for kvalitative.

  2. Dobbelt væsentlighedsvurdering

    • Derefter starte dobbelte væsentlighedsvurderingen. I dette trin vurderer virksomheden både påvirkningsvæsentlighed og økonomisk væsentlighed for at identificere de ESG-relaterede påvirkninger, risici og muligheder.

    • Den bedste måde at gøre denne øvelse på er at gennemføre workshops, hvor fokus er kortlægning af potentielle materielle påvirkninger, risici og muligheder, med de interne interessenter som en del af workshoppen. Det er vigtigt at invitere en bred vifte af interne interessenter til at deltage i workshoppene for at få den bedste repræsentation.

    • Workshops bør fokusere på 2-4 møder afhængigt af virksomhedens størrelse hvor emnerne er: omfang, kortlægning, væsentlighedsvurdering og afsluttende valideringsworkshop. For hver workshop skal der udfyldes et detaljeret mødereferat og inkluderes i dokumentationsprocessen til senere regnskabsformål. Det vil være forskelligt hvilke medarbejdere der deltager i de 2-4 workshops.

  3. GAP assessment

    • Gap-vurderingen bør identificere eventuelle ESRS-huller i de obligatoriske emner eller i de emner, der identificeres som væsentlige under den dobbelte væsentlighedsvurdering.

  4. Projekt og ressourceplanlægning

    • Efter at have gennemført den dobbelte væsentlighedsvurdering og GAP assessment bør virksomheden være i stand til at planlægge, hvordan det vil gå til at bygge bro mellem de identificerede GAPs og de påkrævede oplysninger. Hvilke handlinger skal prioriteres? Med CSRD Consulting’s projektplan kan virksomheden lave en køreplan og handlingsplan for kort-, mellem- og langsigtede ambitioner og krav.

  5. Implementering

    • Som et resultat af de fire første faser er virksomheden nu klar over de huller, påvirkninger, risici og muligheder, den står over for. Virksomheden skulle nu begynde at udvikle systemer til at forbedre politikker, mål, indsamling af data – nye og forbedrede data. Som tidligere nævnt har de fleste virksomheder store mængder data, men nu er det tid til at se på at forbedre kvaliteten af ​​disse data for bedre at understøtte den kontinuerlige rapportering.

ESRS - standarder for virksomhedens bæredygtighedsrapportering:
  1. ESRS 1 Generelle krav

    • Standarden beskriver de generelle krav og principper for, hvordan bæredygtighedsrapporten skal udarbejdes. Din virksomhed bør begynde med at foretage en dobbelt væsentlighedsvurdering for at bestemme præcist, hvilke områder du skal rapportere om. Dette hjælper med at identificere de bæredygtighedsområder, der er væsentlige for din virksomhed.

    • Et område betragtes som væsentligt, hvis du vurderer, at det enten har en væsentlig indvirkning på mennesker eller miljø og/eller er økonomisk væsentligt for din virksomhed.

    • Virkningerne kan være både positive og negative, såvel som aktuelle og forventede problemer. For hvert af de væsentlige områder skal din virksomhed oplyse om påvirkninger, risici og muligheder. Dette omtales som Impact, Risks and Opportunities (IRO).

  2. ESRS 2 Generelle oplysninger

    • Alle virksomheder skal beskrive deres bæredygtighedsindsats inden for de tre ESG-områder, nemlig miljø og klima, sociale forhold og forretningsadfærd.

    • Ud over det, din virksomhed anser for væsentligt, bør din rapport også indeholde følgende:

      • Beskrivelse af virksomhedens bæredygtighedsstrategi og politikker

      • Mål for virksomhedens indsats

      • Opnåelse af disse mål

      • Information om virksomhedens værdikæde

      • Overblik over centrale interessenter, såsom kunder, leverandører, medarbejdere, forbrugere, investorer mv.

      • Beskrivelse af virksomhedsledelse, herunder bestyrelse og ledelse, fx aflønning baseret på bæredygtighedsmål.

  3. Endelig er det vigtigt at huske, at ESG-arbejdet er en løbende proces. Det kræver kontinuerlig opfølgning og justering for at sikre, at din virksomhed forbliver investeret i at skabe ændringer for miljø og mennesker.

Største udfordring jeg ser hos virksomheder: Virksomhedens scenarier er ikke korrekt opbygget, er en til to linjer (Hvis de er under 20 har du nok ikke fået det centrale med) har ikke de vigtige pointer og bliver ikke scoret korrekt i den efterfølgende proces for at klarlægge materielle og ikke materielle emner.

Jeg forstår, at det kan være udfordrende at navigere i de komplekse krav, som CSRD og ESG medfører. Dobbelt væsentlighedsanalysen kan ved første øjekast virke uoverskuelig. Derfor tilbyder jeg skræddersyet rådgivning, der tager udgangspunkt i din virksomheds unikke situation og behov. Min tilgang er hands-on og løsningsorienteret, hvilket betyder, at jeg arbejder tæt sammen med din virksomheds styregruppe for at udvikle en realistisk og effektiv ESG-strategi.

Jeg faciliterer workshops, får medarbejderne til at deltage aktivt i workshoppen og skabt en dialog om de forskellige områder af E, S og G. Jeg hjælper med at opsætte korrekte scenarier, vurdering af risiko, mulighed, negativ og positiv påvirkning og laver anbefalinger for det videre arbejde med at lukke de GAPs, der bliver identificeret.